Hoe vervang je zelf een auto accu?

Hoe vervang je nou eigenlijk een auto accu en is het moeilijk om hem te vervangen? Het is allemaal niet zo heel erg moeilijk. Maar voordat je een auto accu gaat monteren, is het wel handig de juiste voorbereidingen te treffen.

Zelf je auto accu vervangen

Benodigd materiaal: Steeksleutel en dopsleutel 8, 10 en/of 13

  1. Schakel het contact uit en verwijder de sleutel
  2. Houd de stroom op de auto (met startkabels of een memory saver)
  3. Haal eerst de (-) min pool (Dit is vaak een zwarte kabel)
  4. Verwijder vervolgens de klemmen van de (+) plus pool (Rode of bruine kabel).
  5. Haal de voetklem of beugel los en verwijder de accu
  6. Plaats de nieuwe accu
  7. Monteer eerst de klem op de plus
  8. Sluit als laatste de min pool aan

De voorbereiding

Voor optimale prestaties en een maximale veiligheid dien je zorg te dragen voor het volgende:

  • De accu moet schoon en droog zijn.
  • Kabel aansluitingen moeten goed worden aangedraaid en corrosie vrij zijn.
  • Indien van toepassing, controleer het waterpeil en voeg gedistilleerd water indien nodig. Voeg nooit zuur toe!
  • Indien de accu niet wordt gebruikt, zorg dan dat de accu volledig opgeladen blijft. Lees voor het opladende instructies van de handleiding zorgvuldig door.
  • TEST ALTIJD DE WERKING VAN DE DYNAMO VOORDAT JE, JOUW ACCU GAAT MONTEREN.
    DE LAADSPANNING DIENT TUSSEN 13,8 en 14,4 VOLT!
    Geeft de dynamo een andere laadspanning af? Vervang dan eerst uw Dynamo. Lees meer over daar over in het artikel accu kapot door dynamo.

Veiligheidsmaatregelen

Voordat je begint met het vervangen van je auto accu is het belangrijk dat je veiligheidsmaatregelen treft. Want het is wel leuk dat je straks weet hoe je je accu vervangt. Maar het zou ook fijn zijn als je dit zonder kleerscheuren of verwondingen kan doen. Alle auto accu’s bevatten namelijk lood, loodverbindingen en andere chemicaliën. Het is natuurlijk niet zo fijn als je hiermee in aanraking komt. Zorg er dan ook voor dat je je handen goed wast voor dat je begint met het monteren van de accu. Was ze met water en zeep nadat je een accu hebt gemonteerd of gedemonteerd. Dit om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Voordat je jouw auto accu gaat monteren, laden of andere werkzaamheden aan of in de buurt van de accu gaat uitvoeren, is het belangrijk om een beschermende bril, handschoenen en gezichtsbescherming te dragen.

Kantel een natte auto accu nooit meer dan 45 graden. Deze accu’s bevatten een oplossing van zwavelzuur dat ernstige verbranding aan de huid kan veroorzaken. In het geval dat je toch in contact komt met accuzuur? Spoel dan gelijk met water en roep de hulp van een arts in.

Koppel nooit een accu los, of sluit een accu aan terwijl er spanning op het circuit is. Schakel dus altijd het contact uit. Leun nooit direct boven een accu tijdens het testen, laden of gebruiken van de accu. Probeer nooit een bevroren accu op te laden. Laat de accu altijd eerst opwarmen tot 15 ° C,  voor dat je begint met laden. Sluit de batterij niet aan voordat je het spanningsniveau controleert. Deze dient minimaal 12,5V te zijn.

Houd accu’s altijd buiten het bereik van kinderen!

Auto accu loshalen

Nu je alle veiligheidsmaatregelen hebt genomen, is het eerste onderdeel van het vervangen van je auto accu het demonteren van de oude. Voordat je begint met het monteren van je auto accu moet je je wel een aantal dingen realiseren. Weet wel dat zodra je dit doet de spanning van de auto af is. Het kan dan ook zijn, dat bepaalde onderdelen in je auto gereset moeten worden. Bij oudere auto’s komt dit bijna niet voor. Daar blijft dat vaak beperkt tot een radio code, welke opnieuw moet worden ingevoerd om de radio op te starten. Eigenlijk is dat een soort diefstal beveiliging voor je radio. Maar bij oudere auto’s, is zelfs dat soms niet eens het geval. Bij nieuwe auto’s en met name voertuigen met start-stop systemen is dit anders. De accu moet worden ingelezen. Of de computer reset zichzelf maar is even de weg kwijt.

Stroom op de Auto houden tijdens het demonteren van de accu

We raden u daarom altijd aan om de auto te blijven voorzien van stroom. Dit kan je doen door startkabels op de klemmen te bevestigen en aan te sluiten op een andere accu of auto. Zodra u dan de klemmen los haalt blijft je auto gewoon voorzien van stroom. Hierdoor kan je in “bijna” alle gevallen de accu zonder problemen zelf vervangen. Zodra je de klemmen dus hebt verbonden met een andere stroombron, kunnen we de accu polen gaan loshalen. Voordat we dat gaan doen is het echter beter om eerst te zorgen dat de accu al los staat. De accu kan vastzitten aan de carrosserie door middel van een beugel, of door middel van een voetrand bevestiging. De voetrand bevestiging zit vaak vast met een bout met kop maat 13. De beugels vaak met moertjes maatje 10.

Welke accu klem haal je als eerste los van je auto?

Is de accu helemaal los?  Dan kunnen we de pool klemmen gaan losmaken. Vergeet niet de startkabels op de klemmen te laten zitten. Draai met een dopje of sleutel de accu klem los (vaak maat 10). Maar welke accu klem haal je nu als eerst van de pool? Zorg altijd dat je eerst de geaarde kabel als eerste los haalt. Dat is de negatieve pool klem, ook wel de min genoemd. Deze is vaak zwart van kleur.

Auto accu monteren

Het monteren van een auto accu ga je zelf doen. Hoe vervang je die auto accu dan? Nou precies hetzelfde als dat je hem hebt losgehaald. Plaats je nieuwe auto accu en zet hem weer vast op de voetrand bevestiging of met de beugel. Pak nu de klemmen (welke nog zitten aangesloten op de startkabels) en schif de klemmen over de polen heen. Maar welke accu pool monteer je nu als eerst? Dit is eigenlijk precies het tegenovergestelde als bij het loshalen.

Welke accu klem monteer je als eerst op de pool?

Bij het monteren moet de geaarde kabel (negatieve (-)pool aansluiting) juist als laatste worden aangesloten. Dit om gevaarlijke vonken te voorkomen. Koppel nooit een accu los, of sluit een accu aan terwijl er spanning op het circuit is. Schakel dus ten alle tijde uw contact uit. Leun nooit direct boven een accu tijdens het testen, laden of gebruiken van de accu. Probeer nooit een bevroren accu op te laden; laat de accu dan eerst opwarmen tot 15 ° C, alvorens u begint met laden. Sluit de batterij niet aan voordat u het spanningsniveau controleert.